Nutno říci úvodem, že jsem z těch lidí, kteří se neustále plácají v tom, jestli je vaření baví a nebo ne.
Jsou dny, kdy mě to vyloženě irituje a jedla bych jen kaši, šunku, lupínky a večer chipsy-nachos a sangrii.
Takových dnů není málo, ale díky Víťovi, už tam není tolik těch chipsů, ale kompenzují je čokolády odpoledne😄
Pak jsou dny, kdy se ve mě probudí jedno z mých „minulých já“, které toužilo po Michelinské hvězdě, ale spíš vařilo v polní kuchyni na východní frontě (nevím na čí straně, ale pravděpodobně mě zabili vlastní lidi😅)
Takže mám chuť zkoušet – objevovat – kuchtit.
Díky bohu, že moje dny „najdi recept a udělej z něj fitness – friendly“ jsou ty tam a snažím se dodržovat recepty přesně.
Problém je jen s čerstvým kořením a ingrediencemi, které doma prostě nikdy nemám (třeba čerstvé zelí, mungo klíčky, ghí, kokosové mléko, chili pasta, čerstvá zelenina, rozmražené kuřecí maso, vývar, namočené luštěniny a tak…😄😄😄)
Ale snažím se!
A někdy i sama vymyslím něco vážně skvělého!
Například:
Těstovinový salát s tuňákem, rajčaty a kyselou okurkou. Super kombinace – fakt zajímavá a okurka lze nahradit nakrájenými olivami.
Že už jste to slyšeli? Nebo dokonce zkoušeli?!
Ts, tak jste prostě stejně dobří, jako já😀🤗😀
Gratuluji👍
Jste šikovní kuchtilové, kteří neplýtvají časem na nějaké vyvařování.

Saláty
Saláty obecně jsou celkem snadné vaření a kreativní vyžití🤔
Samozřejmě zvorat se dá vždycky všechno, ale jsou osvědčené kombinace, které vás nezradí.
- koupit mix salátů (je to plast, já vím, ale občas a pokud nechcete kupovat několik celých salátů – které jsou mimochodem obvykle taky v plastu, takže si moc nepomůžete 😐- tak je to snadné řešení)
- použít vaši oblíbenou zeleninu – rajčata, papriky (pokud jste Rotchildi, protože z paprik se stalo nové „máslo“ – 130Kč/kg je celkem mazec 😖), okurku…
- pak bílkoviny – maso restované na pánvi, tofu (lepší je uzené – kvůli chuti), seitan a všemožné rostlinné náhražky masa, vejce – na tvrdo nebo sázené/ ztracené = udělané v octě s tekutým žloutkem, krevety, tuňák 😉 – za mě je tuňák lepší k těstovinám, než k salátu
- tuky – avokádo, oříšky, semínka, olivový olej (ten vždycky – vitamíny ze zeleniny jsou rozpustné v tucích, takže bez oleje zabijete spoustu benefitů😉), sýr – mozarella, parmezán…
- něco navíc – kyselé okurky, krutony, balsamico, brusinky, jablko, olivy, smažená cibulka, zálivka – s tou si já moc nehraju a spoléhám jen na olej a balsamico
A z takového seznamu (který si přizpůsobíte podle sebe) můžete složit váš salát – pokaždé jinak 😉

Rychlovky
Moje oblíbená jídla😀
- chilli con carne
- rýže a bobani z mletého masa
- těstoviny s mletým a rajčatovou omáčkou a parmazánem (čeko-itálie😅)
- čína = rýže, kuřecí restované na pánvy s mraženou čínskou směsí, sojovka, arašídy😃
- tortila se salátem a masem či tofu
- míchaná vajíčka k večeři – easy peasy 😃nebo studená večeře se šunkou, sýrem, zeleninou a pečivem
Pečení
Pečení jsem vždycky považovala za to, co mi jde.
Jednoduše – protože nic dalšího mi moc nešlo a tohle se dalo obvykle jíst.
Moje NEJky:
- Jablečný koláč
- Jogurtová buchta (sepíšu – je to recept od Lucky z práce, tak se musím zeptat na autorská práva🤗)
- Domácí pečivo
- Bublanina
- Borůvkový koláč
- Troubky (asi budu muset sepsat recept, protože to video je tzv. „brzká tvorba“ a nedá se na to moc koukat 😅🤐)
A pak jestli se mezi pečení počítá všechno, co se dává do trouby, tak:
- plátky cukety s parmazánem a česnekem
- brambory, cuketa, lilek na plátky (pro mě super překvapení, protože zelenina je moje slabina, ale udělaná v troubě – potřená olejem a kořením na grilovanou zeleninu – to je boží!)
- domácí hranolky (oloupat brambory, nechat je „odmočit“ cca na hodinku a 2x vyměnit vodu, nakrájet na hranolky a pořádně osušit)
- losos do trouby
- celé kuře (Víťa dělá v pečence – něco mezi troubou a hrncem, skvělá věc)
- zapečená paprika plněná vejcem, mletým masem, sýrem – prostě podle chuti
- zapečené nachos s kuřecím
- rybí prsty a Frosta rybí steaky se špenátem😀
Upřímně nevidím nic špatného na tom mít v mrazáku pizzu a podobné hotovky (jako výše zmíněné rybí prsty nebo třeba Lidl řízečky).






Jak si vytvořit jídelníček?
Pokud se nebudeme bavit o jídelníčcích hubnoucích/nabíracích = prostě fitness jídelníčcích, tak se nám dost uleví😃😄
Takže jídelníček – co jíst, co nakoupit, jak to mít pestré ale nezbláznit se v kuchyni.
Mně nejvíc pomohl „výpis jídel“.
Prostě si vypíšete jídla, která máte rádi a z těch si poskládáte jídelníček.
Je pak jen na vás, jestli to dodržíte a nebo se budete i orientovat podle toho, na co máte ten daný den chuť.
Jakmile to začnete zapisovat, tak zjistíte, že máte spoustu jídel ve vašem kuchařském repertoáru.
Je super využít i třeba koláčů, buchet atp. ke svačinám nebo snídaním (pak jen třeba bacha na celkové sacharidy za den).
Sacharidy, bílkoviny a tuky (a další živiny jako vitamíny a minerály) je samozřejmě potřeba řešit.
Neznamená to všechno vážit a hlídat si každý gram, ale umět se nad tím zamyslet.
Například pokud budu mít ke snídaní ovesnou kaši, ke svačině buchtu a k obědy těstoviny, tak jsme za dopoledne (pravděpodobně) spořádali velkou porci sacharidů.
Nebo ke snídaní míchaná vajíčka, svačina chlebík se šunkou a sýrem, oběd salát s avokádem a rázem můžete mít v sobě spoustu tuků.
A co bych ještě „monitorovala“ je sůl. Té do sebe dostáváme moc moc a obvykle to ani netušíme, protože máme za to, že přeci tolik nesolíme.
Jenže solení je to nejmenší zlo. Daleko větší problém jsou polotovary a „skrytá sůl“.
Tu najdeme například v uzeninách, mixu koření, omáčkách, mražených hotovkách atp.
Pokud v tomhle naprosto plavete, je fajn se se svou skladbou jídelníčku poradit s trenérem nebo lépe výživovým specialistou (někým, kdo to má skutečně vystudované a není rychlokvaška z kurzu – jako třeba já😂)
A na závěr dobrá myšlenka:
Jíst zdravě neznamená držet dietu a zároveň nezáleží na tom, jestli jídlo hodnotíte jako zdravé či nikoli – hlavní je v jaké dávce ho jíte.
A když už mluvíme o zdravém a nezdravém jídle – něco jako nezdravé jídlo neexistuje (tedy já bych tam řadila Colu a limonády, ale držme se myšlenky😀) – vše je jen o nezdravém množství 😉