Jídlo

Dýňové boule – recept

Takhle… měl to být chleba, ale nezdálo se mi, že to vyjde a tak nějak jsem věřila spíš tomu, že vyjdou menší boule.
Tedy… měly to být „housky“, ale to taky nevyšlo😅😂

Ingredience:

  • 1/2 máslové dýně
  • cca 400-500g mouky (já použila půlku pšeničné a půlku celozrnné)
  • droždí
  • sůl! dvě lžičky
  • dýňová (i třeba chia) semínka
  • mandle (nebo vlašáky)
  • teplá voda (jen aby bylo jasno)
  • olej (jen troška)
  • a v neposlední řadě – mísu, utěrku, hrnec, plech, pečící papír a troubu!

Postup:

Ízy pýzi✌️
Nejprve oloupeme dýni, zbavíme ji semínek a uvaříme do měkka v hrnci s vodou. Prostě do měkka.
Během toho můžeme zadělat kvásek. Trocha mouky, do ní rozdrobit droždí a zalít teplou vodou – cca 50ml? Bajvoko. A potom nechat kynout. Jak dlouho? Netuším. Já se stihla naobědvat.

Na dýni nezapomeneme. Po uvaření slijeme zbylou vodu a dýni rozmixujeme. Vzniklé pyré necháme vystydnout.

A pak ráz na ráz.
Do kvásku přidáme mouku, sůl a smícháme. Přidáme teplou vodu – cca 185,5 ml, olej – přesně 1,25 lžičky, dýňová semínka a nasekané ořechy.

Pořádně to promícháme – uhněteme – spojíme. A dáme pod utěrku na hodinku (v průběhu můžeme prohnětat).

Finiš:

Troubu předehřejeme na 250, z těsta uděláme boule (lepí to). Pečeme to 15 minut, pak potřeme osolenou vodou (upřímně – nemám doma mašlovačku ani nic podobného, takže jsem to v podstatě polila …. mamka by mě zabila).
No a stejně se s tím nic nestalo!😄
Pak troubu ztlumíme na 180 a pečeme dalších 40 minut. Já to ještě na posledních 5 minut nechala dopéct na 250.

A hotovo! 🙂

A je to pohádka.

Recept je mix od Laďky Něrgešové a kuchařkazesvatojanu.
Tak nějak jsem to zpatlala a je to boží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *