Jídlo

Domácí pečivo – zvládne to každý!

Věřte mi, pokud jsem to zvládla já – už 5x – tak to zvládne skutečně každý😄
Postup jsem našla na netu – nebudu si tady vymýšlet, že je to můj recept předávaný z generace na generaci – blablabla 😉

A dopředu říkám:

NEJEDNÁ SE O ŽÁDNÝ FITNESS RECEPT

Jsou to poctivé housky a rohlíky.
Není potřeba vždycky dělat „zdravější variantu“ – protože to, že se jedná o domácí housky znamená, že PŘESNĚ VÍTE, co v nich je.
A to je nejvíc😊
Když je pak budete dělat s láskou a budete na své dílo pyšní, nikdy už normální pečivo nekoupíte😅

Ingredience:

  • 1kg hladké mouky (zkoušela jsem hladkou špaldovou, obyč hladkou mouku i polohrubou – všechno jde😊Příště budu dělat z celozrnné😉)
  • 1 kostka droždí
  • 100g sádla
  • 0,5l vody (POZOR – na kvásek je potřeba teplá voda, ve které udržíte prst😉)
  • 10g soli
  • 10g cukru (na kvásek)
  • Na posyp: hrubozrnná sůl, mák (obyč)
  • Chci zkusit: škvarky (do náplně😉)

Postup:

  • Vezmeme velkou mísu (vážně velkou – nakyne to) a nasypeme do ní mouku. Je lepší jí sypat přes síto . je pak nadýchanější (ale nemám síto, takže to jde i bez toho😄)
  • Doprostřed mouky uděláme ďůlek a do něj rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a zalijeme cca 150g vody (stejně musíte zvážit cukr, tak to rovnou nechte na váze a zvažte i vodu😉)
  • Přikryjeme utěrkou a necháme cca 15minut vzejít kvásek
  • Jak to poznám? Naboptná to😉
  • Potom přidáme všechny zbylé ingredience – sádlo, sůl a zbytek vody
    a hněteme a hněteme. Musí se všechno spojit. Vážně si na tom dejte tu práci a zapracujte všechnu mouku, těsto tahejte, škubejte, hněťte-hněťte a hněťte😊 Je to celkem makačka, ale stojí to za to.
    Klidně tomu dejte 10-15 minut, stojí to za t😊
  • Necháme v míse pod utěrkou vykynout 45minut.
  • Připravte se na to, že po 40minutách se začne hýbat i sama utěrka😃
    Já to miluju – kynutí je super😃
  • A teď ta makačka. Housky…
    Já dělám každý kus 60g – to znamená, že si odvážím 3x20g těsta a z každého vyválím válěček. Dělám je dělší, protože miluju housky, co vypadají skoro jak vánočka😃A ty nechám ještě chvíli vykynout.
    Na plech se mi jich vejde cca 7.
  • Pokud se vám nechce dělat s houskami (což je škoda, protože jsou nejlépe propečené) existují tvořítka na housky (Tescoma) a nebo si udělejte 60g bochánky, které napovrchu lehce protlačíte plochou vařečkou, aby se hezky propekla (nebo nechte jen bobánky😉)
  • Pokud chcete rohlíky, je třeba použít válěček (nebo láhev od vína – ale tady pozor, pokud použijete nevypitou láhev, tak tuk z těsta=sádlo, vám smaže nápis z etikety. Takže my teď máme doma bílé víno, neznámého původu, roku a označení😅😆)
    60g bochníček těsta rozválíme do trojuhelníku a rolujeme „od základny ke špici“(odborné názvosloví level rohlík😀)
  • Pečivo vyskládáme na plech, potřeme vodou a posypeme tím, co máme rádit😉
  • Troubu předehřejeme na 250°C a každý plech pečeme cca 10minut.
    Tip: čím déle pečete, tím více se trouba rozpálí, takže můžete klidně teplotu lehce ubrat😉Ale – každý má troubu jinou, takže je možné, že to dělá jen ta moje😅

A hotovo!

Můžete se rozdělit se sousedy, přáteli, rodinou a jakmile pečivo vychladne, hned ho šoupněte do mrazáku (pokud jste ho tedy všechno rovnou nerozdali a nesnědli).
Když ho pak vyndáte, bude stále jako právě udělané🤩

Pokud byste zkoušeli můj recept, budu moc ráda, když mi pošlete fotku🤩nebo mě na IG označíte, ať se můžu radovat z vašich úspěchů!🥰

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *