Jídlo, Ze života

Domácí bezlaktózový jogurt

Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodla radikálně omezit plasty, kelímek jogurtu denně je skutečně zásadní překážka. Ale je jen na nás, jak se k tomu postavíme. Buďto nás to zastaví a vykašleme se na to celé, anebo to vezmeme jako výzvu!

Pořídila jsem si tedy jogurtovač!

No, zatím jsem si tam jogurty dělala jen dvakrát a pokaždé byli dosti vodové a to i přesto, že jsem se přesně držela návodu a i kupovala kvalitní jogurt jako základ🤔. Chcete-li skutečně kvalitní jogurt – což chceme, ať už jsou naše pohnutky finanční, ekologické a nebo jde o otázky kvality – tak volte čerstvé mléko. Jak mi řekla paní v Milcomu (= významný partner všech výrobců potravin, zejména mlékáren, na cestě k novým výrobkům, ve využití nových technologií a v rychlé a spolehlivé diagnostice potravin), mléko které vydrží půl roku, není mléko vhodné v podstatě na nic. Já to tak nehrotím, ale nechám si poradit.

Takže k věci 😉

Koupila jsem si přes Letgo jogurtovač Severin asi za dvě stovky. Takže prostě super😋

První pokusy tedy byly s jogurtovým základem – tedy: koupila jsem jogurt a do každé skleničky jsem dala lžičku jogurtu a zalila jí mlékem, které jsem předtím povařila na 95°C (skoro var) a nechala zchladit na 30°C (zase od oka😅 ) … No,možná není potřeba mléko zahřát na 95°C, pokud je homogenizované (tedy klasicky krabicové atd.), ale jelikož to píšou i v návodu k jogurtovači i návodu na jogurtové kultuře, tak to raději dělám🤗. Ale příště už to asi dělat nebudu – je to zbytečné, když je mléko již pasterované. Stejně tak si pořídím teploměr, ať tu teplotu neodhaduju od oka😄

Pak už stačí jen nalít do sklenic a 5-6hodin se dělá v jogurtovači.

V návodu na Severin píšou, že lze použít i mléko přímo z ledničky, ale pak to trvá 8-9hodin, ale to se mi tak nějak prostě nezdá 😄

Jogurtová kultura

Říkala jsem si, že s jogurtovou kulturou to bude snazší, ale to jsem si blbec nepřečetla návod. V návodu totiž stojí, že musíte použít i sušené mléko. Takže jsem z domu rychle pelášila pro sušené mléko, ale v žádném obchodu ho tu neměli. Ale měli Zajíce – tedy sušené sojové “mléko“, takže jsem si řekla, že to snad vyjde i tak. PLUS – bude to skutečně bezlaktozové, pokud použiju bezlaktozové mléko😉

Takže:

  • Smíchala jsem mléko se 6ti lžičkami zajíce
  • Následně to dala na plotnu – když se skoro vařilo sundala jsem ho dolů
  • Nechala zchaldnout na teplé mléko (nemám teploměr – nemám šanci naměřit 42°C)
  • Přidala a rozmíchala jsem jogurtovou kulturu
  • Dala do sklenic a zapla jogurtovač
  • Nechala to v něm asi 5,5 hodiny (ještě po4hodinách to bylo dost tekuté)
  • Dala hned do lednice na 12 hodin…

A olaláá! Top jogurt!!!

Neskutečně dobrej!! FAKT!😍😍 Ihned jsem začala dělat další várku z čerstvého mléka pro Davču a použila jsem jako základ 2/3 skleničky toho včerejšího jogurtu🤗 A vyšel taky skvěle!🙌Akorát byl kyselejší – ale to proto, že jsem použila normální mléko, ne to bezlaktozové😉

Takže když si to shrneme:

  • Ušetříte slušné peníze🤑

Z várky udělané z jogurtové kultury použijete jednu skleničku jako základ na další várku a takto to můžete opakovat až 10x!😉 Takže jediné, co kupujete je litr mléka!🙌

  • Omezíte odpad a podpoříte Zero waste

Ať už na tohle „věříte“ anebo ne, tak omezení odpadu pro vás může znamenat méně chození jak na nákup, tak do popelnice😉A to nebaví nikoho😉

  • Víte, co jíte🥛

Jogurt je jen z ingrediencí, které do něj sami dáte.

  • Můžete si udělat jakékoli příchutě🍨

Po vystydnutí jogurtu můžete přidat ovoce, čokoládu, oříšky … Cokoli 🙂

  • Vždy při ruce🤙

Líbil se vám článek? Budu moc ráda za sdílení i komentář 🙂

4 thoughts on “Domácí bezlaktózový jogurt

    1. Jojo – to je… Je tam laktoza z normálního mléka, ale když použiješ bezlaktozové a nebo přidáš laktázu, tak je to bezlakto 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *